• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Uzmanlar uyardı... Orucunuzu bunlarla açmayın!

Yeniakit Publisher
2018-05-20 12:29:00 - 2018-05-20 12:32:07
Uzmanlar uyardı... Orucunuzu bunlarla açmayın!

Uzmanlar orucun kahve, demli çay, sigara, gazlı ve asitli içeceklerle açılmaması yönünde uyarıyor.

Türkiye Endoskopik ve Laparoskopik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Emin Ersoy, aç kalındığında mide içindeki asidin yiyeceklerle karşılaşıp nötralize olma imkanının olmadığını, bu nedenle mide içinin uzun süre asit ortamında kaldığını söyledi.

Bunun sağlıklı bir midede problem yaratmayacağını fakat gastrit, ülser ve reflü gibi hastalığı olanlara zarar vereceğini belirten Ersoy, iftara kadar devam eden açlık sürecinde önceden tespit edilen hastalığı olanların ilaçlarını düzenli alması gerektiğini vurguladı.

Midesinde sorun olanların iftar sonrasında da bu ürünleri az tüketmesi gerektiğini söyleyen Ersoy, "İftara önce bir çorba ile başlayın, içinde az yağ ve baharat olsun. Bütün gün boş olan mideyi birden doldurmayın. Ne yersek yiyelim mide zaten iki saatte boşalan bir organ" dedi.

"İftarla sahur arası mümkün olduğunca oturarak geçirin. İftara azar azar yiyerek başlayalın, yemek sürecini uzatın. İftar ile sahur arasında azar azar sıvı alın, midenizi doldurmayın" diyen Ersoy, ayrıca içecek ve yiyeceklerin bir arada tüketilmemesi gerektiğini de belirtti:

Katı bir şey yendiğinde mide onu parçalamak için bir asit salgılayacak eğer bu sırada sıvı bir şey alırsanız o asidi nötr hale getiriyorsunuz. Sindirim işlemini bozuyorsunuz. Katı bir şey yiyince bırakın mide ona asitle muamele etsin. Sindirimin en önemli kısmı midedir. Mide her şeyi asitle karıştırır ve emilecek düzeye getirir. Sonra bağırsaklara atar. Katı bir şey yediyseniz 1-1,5 saat sıvı bir şey içmeyin, bu sürede katı şeylerin hazmedilmesine izin verin.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ersoy, sahurda ne yenirse yensin midenin iki saat içinde boşalacağını, bu nedenle sahurda tıka basa yemenin bir anlamı olmadığını, sahurda protein ağırlıklı besinlerin insanı tok tutacağını söyledi ve "Sahurda et, yumurta, peynir, yoğurt yenmeli. Çünkü proteinler insanı tok tutar. Makarna, hamur işleri gibi karbonhidratlar ise tok tutmaz, anlık enerji verir. Bal, reçel gibi şekerli gıdalar da yenmemeli çünkü bu yiyecekler çok acıktırır" dedi.

Oruç açmak için öneride bulunan Ersoy, "İftarda bir yudum suyla orucunuzu açın, üstüne çorbanızı için. Sonra sofradan bir yarım saat kadar uzaklaşın. Bu arada bir hurma yiyin ya da bir çay için. Sonra yemeğinizi yiyin ama üstüne tatlı, pasta yemeyin. Tatlı olarak da sütlü ve hafif, tatlılar tercih edin" şeklinde konuştu.

Ersoy ayrıca hamile ve ağır şeker hastalarının oruç tutmamasında fayda olduğunu, tansiyon ve kalp hastalarının ise ilaçlarını sahur ve iftarda almaları şartıyla oruç tutabileceklerini söyledi.

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23