• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Nasîhatin edepleri

Yeniakit Publisher
2019-05-29 15:00:00 -
Nasîhatin edepleri

İhsân sâhibi olmalı, alıcı değil, verici olmalıdır! Veren elin, alan elden üstün olduğunu bilmelidir! Hazret-i Ali, “Her şeyin bir kıymeti vardır. İnsanın kıymeti ise, ihsânı ve edebi ile belli olur” buyurdu. Her işte, her yerde edebi muhâfaza etmelidir!

Vaaz ve nasîhat ederken dikkat edilecek husûslar nelerdir? Vaaz ve nasîhat eden, şunlara dikkat etmelidir:

 1- Nasihat eden, yumuşak, mütevâzı olmalıdır! Kur’ân-ı Kerîm’de, (Âl-i İmrân sûresinde) Allahü Teâlâ, Peygamber aleyhisselâmın yumuşak davrandığını, bil-farz kaba ve katı yürekli olsaydı, etrâfında kimse kalmayıp dağılmış olacaklarını bildirmektedir.

Demek ki, söylenilen söz, ne kadar kıymetli ve hikmetli olursa olsun, güler yüzlü, yumuşak olmadıkça, sözlerin tesîri olmaz.

2- Daima doğru konuşmalı, yalandan uzak durmalı, ihtilâflı konulara girmemelidir!

3- İnsanları yoracak kadar uzun anlatmamalıdır!
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yapmadığınızı söylemeyin

4- Daha çok, kendisinin amel ettiği, tatbîk ettiği husûsları söylemelidir! Çünkü Allahü Teâlâ, “İnsanları iyiliğe teşvik edip de kendinizi unutur musunuz? Niçin kendi yapmadıklarınızı başkalarına söylersiniz?” buyurmaktadır. (Bakara, 44)

5- Umûmî konuşmalı, herkese hitap etmeli, devâmlı bir kişiye bakmamalıdır!

6- Allahü Teâlânın rahmetinden ümit kesici, azâbından emîn olucu şekilde konuşmamalı, korku ile ümîdi bir arada söylemelidir! Bir gün, Allahü Teâlânın rahmetinin bolluğundan bahsederken, başka bir zaman da azâbının şiddetinden bahsetmelidir!

7- Eğer konuşmayı uzatacaksa, insanların hoşlandığı şeyleri, güzel menkıbeleri anlatmalıdır! Hazret-i Ömer (radıyallahü anh), âhiretten bahsederken, dinleyenlere ağırlık çöktüğünü görünce, dünyâ işlerinden bahsederdi. Onların açıldıklarını görünce, tekrâr âhiret konusuna dönerdi.

8- İhsân sâhibi olmalı, alıcı değil, verici olmalıdır! Veren elin, alan elden üstün olduğunu bilmelidir! Hazret-i Ali, “Her şeyin bir kıymeti vardır. İnsanın kıymeti ise, ihsânı ve edebi ile belli olur” buyurdu. Her işte, her yerde edebi muhâfaza etmelidir!

9- Faydalı şey anlatmalıdır! Kulağa hoş gelse de, faydasız şeylerden uzak durmalıdır!

10- Öğrendiği ilmi kâfi görmemelidir! Çünkü Kur’ân-ı Kerîm’de, her ilim sâhibinin üstünde bir âlim bulunduğu bildirilmektedir. (Yûsuf, 76) Öğrendiği ilimle, insanlara faydalı olabilmek için, dînin yayılmasına hizmet etmelidir!

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23