• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kanuni’nin Allah korkusu....

Yeniakit Publisher
2019-05-29 15:33:00 -
Kanuni’nin Allah korkusu....

Kanuni Sultan Süleyman, mezarına kendisinden başka içinde kimsenin ne olduğunu bilmediği bir sandık konulmasını vasiyet eder. Fakat vasiyet yerine getirilmez... "Hey büyük sultan, sen Allah katında kendini temize çıkardın, mes’uliyeti bize yıktın."

Büyük Osmanlı Hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’a “Kanunî” lakabının hak ve adalet konusundaki titizliği dolayısıyla verildiği malumdur. Bu büyük hükümdarın ölümüne bağlı olarak yerine getirilmesini istediği bir vasiyeti vardı. Bu vasiyet, içinde ne olduğunu kendisinden başka kimsenin bilmediği küçük bir sandığın ölümü halinde mezarda yanına konmasıydı.

Hayatı seferlerde geçen (dizideki gibi haremde değil), seferdeyken ölen; Kanuni İstanbul’a getirilince derhal defin işlemlerine başlandı ve bu vasiyet de hatırlandı. Sandık meydana çıkarıldı ve hazır tutuldu. Büyük hükümdarın cenaze töreninde şüphesiz sadrazamından şeyhülislamına bütün devletliler mevcuttu.

Dönemin şeyhülislamı Ebussuud Efendi’ye Kanuni’nin bir vasiyeti bulunduğu, söylendi. Ebussuud Efendi :

- “Böyle bir vasiyeti yerine getirmeyesiz, dini mübine (İslâm’a) uymaz” dedi.

Ebussuud Efendi bir şey söylüyorsa orada durmak gerekirdi. Nihayet üzerinde diğer görüşler de alındıktan sonra vasiyetin yerine getirilmemesi kararlaştırıldı. Küçük sandık mezara konulmadı ama içinde ne vardı, dünyanın en büyük hükümdarının mezarına konmasını istediği şey neydi? Herkesi bunun merakı sarmıştı. Bu vasiyet yerine getirilmediğine göre sandık açılmalıydı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Nitekim öyle yapıldı. Kutu ehil bir el tarafından açıldı. Bir de ne görülsün;

İçi, Kanuni’nin yapacağı işlerin, vereceği kararların dine uygun olup olmadığı hakkında şeyhülislama sorduğu sorulara aldığı cevaplar demek olan “fetva”larla doluydu.

Kanuni, Allah’ın huzuruna yüzü ak çıkmak, O’nun rızasına aykırı bir iş yapmadığını belgelemek istiyordu. Devrin en büyük bilgini Ebussuud Efendi bu olay karşısında,

- “Hey büyük sultan, sen Allah katında kendini temize çıkardın, mes’uliyeti bize yıktın, biz nasıl bunun altından kalkacağız bakalım?” demekten kendini alamamıştı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23