• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Denizi girmek orucu bozar mı?

Yeniakit Publisher
2018-05-19 10:41:00 -
Denizi girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir katım soruların cevabını aramakta denize girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi on bir ayın sultanı ramazanı Suriye’deki savaş, Filistin’de katil İsrail’in devlet terörü uygulaması, Arakan’da ise Budistlerin Müslümanlara yaptığı eziyetler… İslam alemi 2018 Ramazana buruk girse de ramazanın bereketi şimdiden her tarafı sardı. Oruç tutanlar ramazanda bir katım soruların cevabını aramakta denize girmek orucu bozar mı?

İslam Alemi 2018 ramazan ayına yine gözyaşı ile girdi. Müslüman coğrafyasının içler acısı durumu Müslümanların huzurlu bir ramazan arzusunu güçleştirmekte. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen ramazan ayının feyzinden, bereketinden, rahmetinden mağfiretinden istifade etmek isteyen Müslümanlar ramazan ayının girmesini fırsat bilmekte. On bir ayın sultanı olarak bilinen ramazan aynı zamanda Kur’an ayıdır da. İçinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini barındıran ramazan ayı Allah’ın rahmetini kazanmada önemli bir mihenk taşı olmakta fırsatını bilenler için. Ramazda oruç tutan vatandaşlar oruçlarının sakatlanmaması için hassasiyet göstermekte. Vatandaşların özellikle en çok merak edip sorduğu denize girmek orucu bozar mı, oruçluyken banyo yapmak mekruh mu, oruçluyken agda yapmak orucu bozar mı, orucluyken gusul alınırmı, kan aldırmak ve kan vermek orucu bozar mı? gbi soruların cevabı her oruç tutan vatandaşların için önem arz etmekte. İşte bu soruların cevabını haberin detayında okuyabilirsiniz.

DENİZE GİRMEK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burundan su kaçırmamak kaydıyla denize girmekle oruç bozulmaz. Fakat denize giren kimse, yüzme esnasında gelen dalgalar karşısında veya başka bir şekilde su yutabilir. Bu itibarla oruçlu iken denize girmekten kaçınmak daha ihtiyatlıdır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

KAN VERMEK VE KAN ALMAK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29). Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır.

Kaş almak ağda yapmak orucu bozar mı?

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınmaları orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Yani ağda yaparken veya kaş alırken vücuda her hangi bir besin,yiyecek,su vb. şeyler girmediği için oruç bozulmaz!..Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır.

Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de, bu kısma bakması ve dokunması da helal değildir.

Oruçlu iken, gusül abdesti alınır mı?

Uykuda ihtilam olmak orucu bozmaz. Ancak bir vakit namazı kaçıracak kadar cünüb durmak caiz değildir. Bu bakımdan oruçlu iken de gusül abdesti alınmalıdır. Ancak ağıza su verince gargara yapılmaz. Sadece ağıza suyu alıp boşaltırsınız. Bir ibadet açıklanırken, onun en mükemmeli anlatılır. Ancak başka bir ibadetle ilgisi olunca ona göre hareket etmek gerekir. Oruçlu kimsenin gusül ve abdest alması da bunlardan biridir. Yıkanmak, duş almak, yüzmek orucu bozmaz. Ancak ağza kontrolsüz su kaçırmamak ve yutmamak şartıyla. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) oruçluyken gusül almış, yıkanmıştır. Ağız çalkalamak, orucu bozmaz. Ağıza alınan su yutulursa oruç bozulur. Oruçlunun ağız ve burun temizliği yaparken dikkat edeceği husus, içeriye su kaçırmamasıdır. İçeriye su kaçmayacak şekilde ağzına ve burnuna su vermelidir. Hata ile boğaza su kaçarsa oruç bozulur kaza gerekir, kefaret gerekmez.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23