• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sözün güzelini söyle

Yeniakit Publisher
2018-06-14 11:13:00 -
Sözün güzelini söyle

“Rabbinin izniyle güzel memleketin bitkisi (güzel) çıkar; kötü olandan ise faydasız bitkiden başka bir şey çıkmaz. İşte biz, şükreden bir kavim için âyetleri böyle açıklıyoruz.” (ARAF 58) “Ey Âdemoğulları! Size ‘Şeytana kulluk etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır; bana kulluk edin, doğru yol budur’ dememiş miydim?” (Yasin 60-61)

 Nusret Reşber/İstanbul 

İnsan varlıkların en güzel yaratılanıdır. Allah’ı temsil etme yetkisi ile şereflenmiştir.
Allah’ı temsile yetkili bir varlıktan da tabii olarak temiz, tatlı sözler neşet etmeli. Güzel yaratılan bir varlıktan bal arısı gibi yine güzel hareket, faydalı duruş sadır olmalı...
İlahi beyan şu eşsiz ifadeyi kullanır.
“Rabbinin izniyle güzel memleketin bitkisi (güzel) çıkar; kötü olandan ise faydasız bitkiden başka bir şey çıkmaz. İşte biz, şükreden bir kavim için âyetleri böyle açıklıyoruz.” (ARAF 58)
Atamız Adem, meleklerle buluşturulduğunda kendisine Allah tarafından bütün eşyanın isimleri, bilgi ve mahiyeti öğretilir. Bunun yanında iyi ile kötüyü birbirinden ayırt etme kabiliyeti verilir ve dost/düşman konusunda da uyarılır.
“Ey Âdemoğulları! Size ‘Şeytana kulluk etmeyin, o sizin için apaçık bir düşmandır; bana kulluk edin, doğru yol budur’ dememiş miydim?” (Yasin 60-61)
Adem ve O’nun nesline iyi ve güzel karakter yakışır. Şeytan ve dostlarına da kötü söz ve tutumlar layık görülür.
Son zamanlarda gazete köşelerinde, tv ekranlarında ve sosyal medyada küfürlü sözler sarf etme, argo cümlelerle konuşmalarını süsleme(!) marifet sanılıyor.
Bu tutum bir de tıklama rekoru kırıyorsa ve alkış tutanı çok oluyorsa kusura bakmayın ama..
Halk olarak ahlak erozyonuna uğramışız demektir.
Öyle ya! Bilgilendirme ve aydınlanma beklenilen kişilerce bu ahlak yoksunu ifadeler sarf ediliyor ve bu revaç da buluyorsa normal vatandaş ne yapsın. Medya organları evvela bu yapıları temizlemeli.
İki kelimeden biri argo veya muhatabına (kim olursa olsun) hakaret, küfür olan sözüm ona aydın(!) tellallığı yapanlar, bundan nemalanmayı bırakmalılar.
Küfür, hakaret ve argo bataklığı olan dağarcıklarını, uyarırken dahi ders dolu, derin manalar yüklü bilgilerle yenilemeli ve fayda verecek ifadelerle doldurmalılar.
En seçkin kişiler Allah’ın insanlara gönderdiği elçilerdir. Bu elçiler, peygamberler dahi şu uyarıya muhatap olmuşlar.
“Allah’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yürekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi...” (ALİ İMRAN 159)

KÜFÜR VARSA BİZ YOKUZ

Anadolu’da bir ilkokul, küfürlü ve argo konuşmaktan kaynaklanan fiziksel ve ruhsal şiddeti önleyerek çocukların eğitim ortamındaki motivasyonlarının artmasını sağlamak amacıyla
“Kötü Söz Söyleme, Ağzını Kirletme” kampanyası başlatmışlar.
Bu kampanya da ‘En İyi Güzel Söz Kullanan Sınıf’ yarışması düzenlenmiş. Slogan yarışmasında da “Küfür varsa biz yokuz” sloganı birinci olmuş...
İşte budur, yapılacak ve takdir edilecek hareket...
Resulullah Efendimiz zamanında iki kişi arasında karşılıklı küfürleşme olmuştu: Bunlardan biri sövüyor, hakaret ediyor diğeri ise susuyordu. Peygamber (s.a.s.) de sessizce olanları izliyordu. Sonra diğeri de muhatabına aynı sözle mukabelede bulununca, Peygamber (s.a.s.) kalkar ve meclisten dışarıya çıkar. Hz. Peygamber (s.a.s.)’e “Niçin kalktın?” diye sorulunca da, “Melekler kalktı, ben de onlarla beraber kalktım. Bu sövülen, sükût ettiği müddet, melekler buna sövene, sözü geri çeviriyorlardı. Ne zaman ki bu adam, sövenin sözünü geri çevirdi, melekler kalktı, gitti” buyurmuşlar. (Ebû Dâvûd, Edeb, II, 572);
Öyle ya! Onların değer verdikleri, hakareti hak etse bile, biz ve değerlerimiz hakareti hak etmiyor.
İnsanlar başkasına hakaret etmeden, düşüncelerini ifade edebilirler. Evet... Kötü söz söylemek kimseye fayda getirmez. Hatta mümkünse tatlı dille, “Kötü Söz Söyleme, Ağzını Kirletme” şeklinde karşı kampanya başlatmalı, küfür söz varsa mümin insan, o ortamda bulunmamalı..
Yeni Akit Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23