• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dervişliğin yolu

Yeniakit Publisher
2017-05-31 16:35:00 -
Dervişliğin yolu

Dervişliğin yolu

Soyu temiz, dürüst ve akıllı bir genç, Anadolu’nin şirin bir kasabasına gelmişti. Oradaki Mü’minler, onun fazileti, akıl ve anlayış sahibi, temiz bir delikanlı olduğunu anlayıp, kendisini misafir etmek istediler. Eşyalarını alarak, onu temiz bir dergâha yerleştirdiler.

Delikanlı, orada yedi içti, itibar gördü. Misafirlik süresi bittikten sonra, Şeyh Efendi delikanlıya şunları söyledi:

“Oğul, şu mescit tozlandı; ötesinde berisinde çerçöp birikti, onu sil süpür temizle!”

Genç yolcu bu sözü işitir işitmez savuşup gitti, bir daha da izini gören olmadı. Efendi Hazretleri’nin müritleri, misafirin ortadan kaybolmasını, hizmetten kaçtığına veya elinden hizmet gelmediğine vererek şöyle dediler:

“Zavallı çocuk, hizmet işine gelmedi!”

Aradan birkaç gün geçti. Şeyh efendinin hizmetkârlarından biri ona çarşıda rastladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

“Ey kendini beğenmiş genç! Şunu iyi bil ki; insanlar hizmet ederek yükselir, ancak bu şekilde makam sahibi olurlar. Dergâhtan kaçarak iyi bir şey yapmadın!” dedi.

Genç yolcu ağlamaya başladı, bir yandan da şöyle söylüyordu: “Ey cana can katan, gönüller aydınlatan dostum! Emri aldığım gibi mescidi temizlemeye gittim. Fakat baktım ki orada ne toz var, ne de toprak, her yer tertemiz. O tertemiz yerde kirli olan sadece bendim. Ayağımı ister istemez oradan çektim. Çünkü ben gidince mescid temizlenmiş olacaktı!”

Derviş için biricik yol, kendini küçük görmektir. Yükselmek mi istiyorsun, gönülsüz olmaya bak; o damın bundan başka merdiveni yoktur.

Meyveli dal başını aşağılara uzattığı gibi, akıllı insan da mütevazı olur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23