• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anne baba evladına Kur'an'ı öğretmeli

Yeniakit Publisher
2018-05-20 10:15:00 -
Anne baba evladına Kur'an'ı öğretmeli

Nebi (a.s) şöyle buyurdu: “Kim çocuğuna, Kur’ân’ı yüzünden okumasını öğretirse, Allah onun geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar. Kim de evladına, birkaç âyet veya sûre öğretip ezberletirse, Allah kıyamet gününde onu, dolunay gibi parlak ve mutlu diriltir ve çocuğuna “Oku” denir. Okuyacağı her bir âyet karşılığında, Allah babasının bir derecesini yükseltir. Ezberindekiler bitinceye kadar, derece yükselişi böyle devam eder.”

AKİT RAMAZAN/Prof. Dr. Yakup Çiçek

Son ilahi rehber olan Kur’an, nazil olduğu ilk günden itibaren okunmuş, ezberlenmiş ve Allah elçisinin kontrolünde yazılmıştır. Araplar güçlü ezberleme kabiliyetleri sayesinde nâzil olan âyet ve sûreleri ezberlemiş ve vahiy katipleri de onları yazmışlardır. Mekke döneminin sonlarından itibaren okuma yazma öğrenenlerin sayısında artış görülmüş, özellikle Medine döneminde hem yazı malzemesi hem de yazı bilenlerin sayısı çoğalmıştır. Nebi (a.s), Medine’de okuma yazma bilen sahâbîleri yazı öğretmeleri için görevlendirmiştir.
Hz. Osman’ın Kur’an’ı istinsah ve teksir ettirmesine kadar geçen on beş yıllık süre içerisinde namazlarda ve Kur’an’ı ezberleme çalışmalarında Hz. Peygamber’in vefatından önce belli olan ayet ve surelere ait “tertip/sıralama” esas alınmış, sahâbe arasında bu konuyla ilgili herhangi bir ihtilâf olmamıştır.
Dini eğitimleri ve ahiret hayatına yönelik hazırlıkları ihmal edilen çocuklar hem ana-babaları ve hem de toplum için çok defa birer üzüntü vesilesi olacağından anne ve babalar çocuklarının din ve Kur’an eğitimine azami titizliği göstermeli hatta mümkünse Kur’an’ı çocuklarına bizzat kendileri öğretmelidirler. Peygamber(a.s) şöyle buyurur: “Dünyada çocuğuna Kur’an öğretmiş anne ve babaya cennette öyle bir taç giydirilir ki, bundan bizzat herkes onların dünyada iken çocuklarına Kur’an öğretmiş olduklarını anlar.”
Kur’ân’la iç içe olup hayatlarını istikamet üzere yaşayan mü’minlerin, kıyamet gününde, Peygamberler ve Allah’ın seçkin/salih kullarıyla beraber Arş’ın gölgesinde bulunacaklarını haber veren Nebi (a.s) şöyle buyurdu: “Kim çocuğuna, Kur’ân’ı yüzünden okumasını öğretirse, Allah onun geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlar. Kim de evladına, birkaç âyet veya sûre öğretip ezberletirse, Allah kıyamet gününde onu, dolunay gibi parlak ve mutlu diriltir ve çocuğuna “Oku” denir. Okuyacağı her bir âyet karşılığında, Allah babasının bir derecesini yükseltir. Ezberindekiler bitinceye kadar, derece yükselişi böyle devam eder.”
Peygamberimiz şöyle buyurdu: “Kur’an’ı Kerîm’i okuyan ve hükümleriyle amel eden evladın anne ve babasına kıyamet günü bir taç giydirilir ki, bu tacın ışığı güneş ışığından daha güzeldir. O hâlde Kur’an’ı Kerîm’i bizzat öğrenip yaşayan hakkında ne düşünürsünüz? (Onun sevabının ne kadar çok olduğunu buna göre siz takdir ediniz.). 
Allah Resulü (a.s) “Her kim Kur’an’ı okur, ezberler ve helâlini helâl, haramını da haram kabul ederse, Yüce Allah onu cennete koyar ve şefaat etmesine izin verir” buyurdu.
“Kur’an’ı biz indirdik. Onun koruyucusu da şüphesiz ki biziz” ayetinin bildirdiği üzere Kur’an kıyamete kadar bâki kalacaktır. Hidayet rehberi olarak gönderilen Kur’an’ı öğrenmek her insan için bir ihtiyaçtır, bir görevdir ve aynı zamanda bir huzur kaynağıdır. Ondan uzak yaşanan bir hayatta bu huzur ve mutluluk her iki dünyada da yoktur. Nitekim “Gerçekten biz sana, katımızdan (bu hikmetli ve ibretli kıssaları içine alan) bir Kitap (Kur’an’ı Kerîm) verdik. Kim ondan yüz çevirirse, hiç şüphesiz (bilsin) ki, kıyamet günü o ağır bir günah yükü yüklenecektir” âyeti, Kur’an’dan yüz çevirmenin ve uzaklaşmanın bedelini haber veriyor.
Nebi(a.s)’ın gözümün nuru diye övdüğü namazın temel rükünlerinden biri, onda Kur’an okumaktır yani kıraattır. Mazerete mebni diğer farzlar düşse bile namazda Kur’an okuma farzı, hiç kimseden düşmez. Bu durum kıraat farzının önemini gösterir.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23